Επιδόρπια για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι απ' όλο τον κόσμο


Χ

ριστουγεννιάτικες μυρωδιές ευωδιάζουν τη γεμάτη θαλπωρή του βουτύρου γάλακτος, καβουρδισμένο αμύγδαλο που μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια, το ζεστό σιρόπι μελιού της ζεστασιάς της οικογένειας, η ερωτική μυρωδιά της σοκολάτας που μας ξεσηκώνει.
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, γιορτινά μπισκοτάκια, γλυκάκια με σοκολάτα και φυσικά η βασιλόπιτα στολίζουν το ελληνικό τραπέζι.

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι γιόρταζαν την έλευση του χειμώνα, μαζευόντουσαν, γιόρταζαν, έκαναν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Μαζευόταν όλη η οικογένεια μαζί, έβαζαν τις μαρμίτες στην φωτιά, οι φούρνοι άναβαν ολημερίς, ψήνονταν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα και πλούσιες ζύμες. Είναι μια ευκαιρία για να περάσουμε λίγο χρόνο με την οικογένεια μας.

Τα γλυκά του δωδεκαημέρου (όρος που αναφέρεται στις 12 ημέρες από την παραμονή των Χριστουγέννων έως και το πρωί του Αγιασμού), όπως ορίζεται θρησκευτικά και λαογραφικά, είναι συμβολικά κι έχουν χαρακτήρα προσφοράς στις ανώτερες δυνάμεις, με προσδοκία να εξευμενίσουν τις δυνάμεις του καλού και να απομακρύνουν τις κακές.
Δίπλες στην Πελοπόννησο, ξεροτήγανα στην Κρήτη, δάκτυλα στην Κύπρο, λουκουμάδες στη Σαλαμίνα, αλλά και ξηροί καρποί, κουραμπιέδες ή μελομακάρονα.

Η εμπλουτισμένη ζύμη ήταν το πρώτο γλυκό που έφτιαξε ο άνθρωπος, επειδή ήταν προσιτό και απλό.

Αλεύρι, βούτυρο, αυγά, μέλι, ξηροί καρποί και φρούτα ήταν τα πρώτα εορταστικά γλυκά. Τα έβαζαν πάνω στο τραπέζι μαζί με κλαδιά, σαν προσφορά και σύμβολο αφθονίας. Οι ζύμες αυτές, σε διάφορες παραλλαγές, αποτελούν τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών αυτών και -σε όλη την Ευρώπη- την εξέλιξη αυτών.

Μελομακάρονα
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μπαχαρικά
Stolen (στολέν) από την Γερμανία
Χριστουγεννιάτικος κορμός, Bûche de Noël
Κουραμπιέδες

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 4 (3 ψήφοι)
 0