Λικέρ από μούσμουλααπό τα κουκούτσια

μ

ούσμουλα. Φάγατε, όσα φάγατε, φρέσκα, από το δένδρο. Κάνατε και μία μαρμελάδα, να τρώτε τον χειμώνα. Οι καρποί στο δένδρο δεν λένε όμως να τελειώσουν. Ένας ενδιαφέρον τρόπος να "τα κρατήσετε, για καιρό ακόμη, μαζί σας" είναι ένα λικέρ.
Σερβίρετέ το καλά δροσερό. Είναι ιδανικό για γλυκά που περιέχουν κρέμα και φρούτα. Λίγα μυστικά ακόμη: Με την ανάμειξη του αλκοόλ των 90° και ίσης ποσότητας νερού (η αρχικά μεγαλύτερη ποσότητα, εξατμιζόμενη, θα μειωθεί όσο ετοιμάζουμε το σιρόπι), θα μας δώσει ένα λικέρ των 45°. Ότι πρέπει για τα κρύα βράδια του χειμώνα ή, κρύο, σε παγωμένα ποτήρια, για τις ζεστές “βεραντάδες” του καλοκαιριού. Εάν όμως το θέλετε ακόμη πιο δυνατό, μειώστε την ποσότητα του νερού. Κάλλιστα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάποιο ποτό στη θέση του αλκοόλ (μία βότκα, μία γκράπα ή κάποιο άλλο –χωρίς έντονη γεύση– ποτό), αφαιρώντας ταυτόχρονα και το νερό. Έτσι το λικέρ θα έχει τους βαθμούς του ποτού που θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχει και άλλος τρόπος να ετοιμάσουμε το λικέρ, χρησιμοποιώντας ολόκληρα τα μούσμουλα.

Αναδημοσίευση κατόπιν άδειας από τον ιστότοπο του Νηλέα

Κτυπάμε τα κουκούτσια στο γουδί, να θρυμματιστούν αρκετά. Δεν τα λιώνουμε. Σε ένα γυάλινο μπουκάλι (χωρητικότητας 1,5 λίτρου, θα έχει φαρδύ στόμιο και θα κλείνει ερμητικά) βάζουμε πρώτα τα κουκούτσια, και στη συνέχεια τα ολόκληρα μούσμουλα. Προσθέτουμε και το οινόπνευμα, κλείνουμε το μπουκάλι μας και το βάζουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για περίπου έξι εβδομάδες. Θυμόμαστε να το ανακινούμε πότε-πότε. Στο τέλος αυτού του χρόνου φιλτράρουμε προσεκτικά το περιεχόμενο του μπουκαλιού με τη βοήθεια μία γάζας, με ένα τούλι, ή με ένα καθαρό πανί κουζίνας. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε ένα αραιό σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη (ζεσταίνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή η τελευταία να διαλυθεί εντελώς). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το προσθέτουμε στο αρωματισμένο οινόπνευμα. Το αδειάζουμε στο γυάλινο δοχείο όπου θα το φυλάξουμε, το κλείνουμε ερμητικά, και το αφήνουμε στο ίδιο -δροσερό και σκοτεινό- μέρος για άλλες 4-5 εβδομάδες, φροντίζοντας, και πάλι, να ανακινούμε το μπουκάλι κάθε τόσο. Μετά και από αυτό το διάστημα, το λικέρ είναι έτοιμο για χρήση.

πηγή εικόνας

50 κουκούτσια από μούσμουλα
5 μούσμουλα ολόκληρα
400 ml καθαρό οινόπνευμα 90°
150 γρ. ζάχαρη
550 ml νερό

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 3 (2 ψήφοι)
 0