Μάντολες



καραμελωμένα αμύγδαλα από την Κεφαλλονιά

Τ

άντολα είναι ένα παραδοσιακό γλυκάκι της Κεφαλλονιάς, αλλά συναντιέται γενικότερα στα Επτάνησα. Μάντορλα στα ιταλικά είναι το αμύγδαλο - μια από τις πολλές ιταλικές λέξεις, προερχόμενες από την περίοδο εκείνη όπου το νησί διοικούνταν από Βενετσιάνους. Βέβαια, η λέξη μάντολα προφέρεται πολύ πιο εύκολα από το μάντορλα, γι' αυτό κι επικράτησε.

Το χρώμα τους παραδοσιακά το έπαιρναν από ένα φύκι της θάλασσας που χρησιμοποιούν οι κεφαλλονίτες ως χρωστική.
Το φύκι αυτό εξακολουθεί να πωλείται στην Κεφαλονιά, τις μέρες του Πάσχα, για να βάψουν οι πιστοί με αυτό τα αυγά.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε έξι κουταλιές της σούπας νερό μαζί με όλη τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε την εσάνς, τα αμύγδαλα και την κανέλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσει το μείγμα.

Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα, που έχουμε αλείψει προηγουμένως με λάδι. Με δύο πιρούνια χωρίζουμε το μείγμα σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
250 γρ. ζάχαρη
1 κ.τ.γ. κανέλα σε σκόνη
2 σταγόνες εσάνς άρωμα πικραμύγδαλο
χρώμα ζαχαροπλαστικής

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 4.2 (10 ψήφοι)
 0