Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου


τ

ο μέλι από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Είναι ανοιχτόχρωμο και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα (πέρλα) και βανίλια. Η ιδιαίτερη αυτή εμφάνιση και γεύση του, το έχει καθιερώσει σαν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η γεύση του δεν σε λιγώνει αλλά σε γεμίζει με τ' άρωμα του δάσους.

Το μέλι αυτό δε συλλέγεται από τα άνθη, αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του μαύρου ελάτου. Μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη (κάτω από 30%) ουδέποτε κρυσταλλώνει, ακόμη και μετά από χρόνια.

Είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο και παράγεται μόνο από το μαύρο έλατο του όρους Μαινάλου Αρκαδίας. Η εξαγωγή του μελιού είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή, επειδή απαιτείται η καταστροφή των κηρήθρων. Για το λόγο αυτό, η παραγωγή του είναι πολύ μικρή και μόνον ελάχιστοι τοπικοί μελισσοκόμοι ασχολούνται με αυτή.

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 5 (2 ψήφοι)
 0