Μελιτίνια



πασχαλινό γλυκό από την Σαντορίνη

πι

αραδοσιακό πασχαλινό γλυκό της Σαντορίνης. Μας την έστειλε η φίλη μας η Αθηνά.
Η χαρακτηριστική αλλά όχι ιδιαίτερα έντονη γεύση του, το καθιστά πολύ καλή επιλογή για επιδόρπιο και γενικό τσιμπολόγημα ανά πάσα στιγμή.

Ετοιμάζουμε την γέμιση με όλα τα υλικά της, χτυπώντας τη σε χαμηλή ταχύτητα σε μίξερ χειρός και ρίχνοντας σταδιακά την φαρίνα, μέχρι η γέμιση να γίνει ενιαία και σφιχτή.

Μετά σειρά έχει η ζύμη.
Ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και όταν ετοιμαστεί το αφήνουμε περίπου 1 ώρα σκεπασμένο (όπως λένε "για να ξεκουραστεί").

Μετά, το ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα και το κόβουμε με την βοήθεια ενός μπολ ή ποτηριού για παγωτό, σε μεγάλα στρογγυλά φύλλα.
Γεμίζουμε τα φύλλα με γέμιση και τα "τσιμπάμε" γύρω-γύρω ώστε το φύλλο να κλείσει γύρω από την γέμιση, αφήνοντας την επάνω επιφάνεια ακάλυπτη.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

2 κ. ανθότυρο (όσο γίνεται πιο γλυκό, κι όχι νερουλό)
2 κ. ζάχαρη
5 δόσεις βανίλια
½ φακελάκι μαστίχα
9 αβγά
έως 750 γρ. φαρίνα (ανάλογα πόσο τραβήξει το μείγμα)
προαιρετικά 5 κ.τ.σ λικέρ Λιμοντσέλλο

Φύλλο:
1 κ. αλεύρι σκληρό
2 κ.τ.σ. φυτικό βούτυρο
1 lt νερό ζεστό
1 κ.τ.γ. κανέλα

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 5 (2 ψήφοι)
 0