Μιλφέιγ (Mille-feuille)


Μ

ιλφέιγ (χίλια φύλλα), γνωστό και ως πάστα του Ναπολέοντα, είναι ένα γλυκό που προέρχεται από την Γαλλία. Παραδοσιακά, αποτελείται από τρεις στρώσεις αφράτης ζύμης εναλλασσόμενης με δύο στρώσεις κρέμα πατισερί, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται σαντιγί ή μαρμελάδα. Η άνω επιφάνεια επικαλύπτεται από λευκό και καφέ γλάσσο ή από άχνη ζάχαρη και τριμμένο αμύγδαλο.
Η ακριβής καταγωγή του μιλφέιγ παραμένει άγνωστη, με μια περιγραφή του να εμφανίζεται στο βιβλίο Cuisinier françois του François Pierre de La Varenne το 1651. Η συνταγή βελτιώθηκε αργότερα από τον Marie-Antoine Carême, ο οποίος, γράφοντας κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, θεωρούσε τη συνταγή ως αρχαίας προέλευσης.
Η ονομασία "χίλια φύλλα" αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με κάθε δίπλωμα στη μέση –απλώνοντας πάλι την ζύμη– διπλασιάζεται ο αριθμός στρώσεων, αρκούν μόνο 10 διπλώματα για 1024 στρώσεις (2 εις την 10η).
Η παραλλαγή της ονομασίας σε "πάστα του Ναπολέοντα" (Napoleon) πιθανά προέρχεται από το γαλλικό επίθετο "napolitain", το οποίο αναφέρεται στην ιταλική πόλη Νάπολη (Naples). Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το γλυκό με τον αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Α' (Ναπολέων Βοναπάρτης). Στην Γαλλία, το Napoléon είναι ένα μιλφέιγ με γέμιση πάστας γεύσης αμυγδάλου.
Ένας προκλητικός συνδυασμός τραγανής και αφράτης υφής, με πλούσια αλλά όχι υπερβολική γεύση, αποτελεί μια ανάλαφρη και δροσερή απόλαυση, ανεξαρτήτως εποχής.

Αυτό το ξέρατε;
Στην ταινία Love and Death, ο Woody Allen ως Ναπολέων επιπλήττει τους σεφ του στην προσπάθειά τους να φτιάξουν ένα Napoléon, μια κι έχουν προσθέσει διάφορα άσχετα συστατικά, όπως σταφίδες.
Στην ταινία Dressed To Kill του Brian De Palma, ο χαρακτήρας της Angie Dickinson εξηγεί στον γιο της την απόκρυφη προέλευση της ονομασίας του γλυκού. Ο Ναπολέων είχε την μαγειρική ως χόμπι όταν δεν πολεμούσε και έδωσε το δικό του όνομα στο γλυκό που επινόησε.
Στην ετικέτα του μουσικού δίσκου A Thousand Leaves από τους Sonic Youth το 1998, η φράση "Mille feuille" έχει διαγραφεί και από κάτω αναγράφεται ο τίτλος του άλμπουμ, A Thousand Leaves.

250 ml κρέμα πατισερί
100 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. άχνη ζάχαρη
350 γρ. σφολιάτα
1 δόση βανίλια

Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε ορθογώνιο φύλλο με πάχος 3 χιλιοστά και το χωρίζουμε σε 3 ίσα κομμάτια. Τοποθετούμε τα φύλλα σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη λαμαρίνα, τα τρυπάμε κάθε 1,5 – 2 εκατοστά με πιρούνι σε ολόκληρη την επιφάνειά τους και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, τα ψήνουμε στους 220 °C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετούμε τα τρία φύλλα το ένα επάνω στο άλλο και εξισώνουμε τις άκρες τους με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, να γίνει σαντιγί. Παίρνουμε κουταλιά–κουταλιά τη σαντιγί και την ενσωματώνουμε στην κρέμα πατισερί, ανακατεύοντας απαλά.
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας σε πιατέλα και το αλείφουμε ομοιόμορφα με την μισή κρέμα. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο και ομοίως απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα. Τοποθετούμε και το τελευταίο φύλλο, πασπαλίζοντάς το στο τέλος με άχνη ζάχαρη.

(για γλυκό 16 x 20 εκ.)

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 4.6 (15 ψήφοι)
 0