Μυστικά για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιούΤα φρούτα δεν έχουν όλα την ίδια περιεκτικότητα σε πηκτίνη.
Το μήλο είναι ένα από αυτά που έχουν την περισσότερη, οπότε μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα μήλου (1-2 μήλα) όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα από φρούτα φτωχά σε πηκτίνη (π.χ. βατόμουρα). Εναλλακτικά, μπορούμε να τυλίξουμε σε τουλπάνι φλούδια και κουκούτσια από μήλα (τα οποία περιέχουν πηκτίνη) και να το βουτήξουμε στην κατσαρόλα με την μαρμελάδα.
Για τα γλυκά του κουταλιού θα πρέπει να επιλέξουμε φρούτα καλής ποιότητας, χωρίς σημάδια και όχι πολύ ώριμα.

Αν τα φρούτα είναι πικρά (π.χ. πορτοκάλια, νεράτζια, καρύδια) θα πρέπει πρώτα να τα ξεπικρίσουμε. Αυτό πραγματοποιείται με βράσιμο σε νερό που αλλάζουμε 2-3 φορές.

ια να αποφευχθεί το ζαχάρωμα, αφήνουμε τα φρούτα μέσα σε νερό που περιέχει κιτρικό οξύ (δηλ. ξινό, όπως π.χ. χυμό από λεμόνι ή ακτινίδιο).

Για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι, πρέπει να το βράσουμε μαζί με 1-2 κουταλιές γλυκόζης.

Το ασβεστόνερο χρησιμοποιείται προκειμένου να σφίξουν τα ευαίσθητα φρούτα (π.χ. βερίκοκο). Για να το φτιάξουμε, χρειάζεται σβησμένος ασβέστης που μπορούμε να βρούμε σε μάντρα υλικών για οικοδομές. Διαλύουμε 2-3 κουταλιές της σούπας σε δύο λίτρα νερό, το φιλτράρουμε και τοποθετούμε τα φρούτα για 2-3 ώρες.

Η αναλογία ζάχαρης προς φρούτα για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού είναι 1:1. Μικρότερη ποσότητα ζάχαρης θα έχει ως αποτέλεσμα αραιότερη μαρμελάδα.

 0