Πως αποστειρώνουμε τα σκεύηΗ αποστείρωση ορισμένων σκευών στην κουζίνα είναι απαραίτητη, όταν θέλουμε να συντηρήσουμε φρέσκα προϊόντα, όπως μαρμελάδες, σιρόπια, τοματοπελτέ κ.ά., για μεγάλα χρονικά διαστήματα και εκτός ψυγείου. Με την αποστείρωση καταστρέφονται ιοί, βακτηρίδια και λοιποί μικροοργανισμοί, παθογόνοι ή μη. Η αποστείρωση είναι εντελώς απαραίτητη και στα σκεύη που απευθύνονται στα βρέφη (μπιμπερό, πιπίλες κ.λ.π.), καθώς αυτά είναι ιδιαίτερα ευπαθή και δεν έχουν αναπτύξει ακόμη πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι αποστείρωσης:

1. Βρασμός ή υγρή αποστείρωση: Τοποθετούμε τα καθαρά, πλυμένα σκεύη μέσα σε κατσαρόλα με νερό, που να τα καλύπτει, τουλάχιστον κατά 2 εκατοστά. Φέρνουμε το νερό σε θερμοκρασία βρασμού (> 90 °C) και αφήνουμε στην θερμοκρασία αυτή για 10'. Τα σκεύη είναι έτοιμα, αποστειρωμένα.
2. Στον φούρνο ή ξηρά αποστείρωση: Τοποθετούμε τα σκεύη καθαρά και πλυμένα μέσα σε προθερμασμένο στους 160 °C φούρνο, για 30'.
3. Παρατεταμένη αποστείρωση: Είναι κατάλληλη για αντικείμενα που δεν αντέχουν τους 160 ή τους 90 βαθμούς Κελσίου. Θερμαίνουμε τα σκεύη στους 54-60 °C, για 1-4 ώρες. Για οικιακή χρήση, η 1 ώρα είναι αρκετή. Σημ.: Οι πιπίλες και τα λαστιχάκια που σφραγίζουν τα γυάλινα δοχεία της μαρμελάδας, αντέχουν στους 90 °C στο νερό.

Πολύ σημαντικός κανόνας για την αποτελεσματική αποστείρωση, είναι η προσεκτική μετακίνηση των αποστειρωμένων σκευών. Τα πιάνουμε με ειδική λαβίδα ή, αν δεν έχουμε λαβίδα, με μια πολύ καθαρή πετσέτα και από το πίσω μέρος, όχι από το στόμιο. Δεν έχει νόημα να αποστειρώσουμε ένα σκεύος και μετά να το πιάνουμε με τα χέρια μας.

Αν αποστειρώσαμε βάζα για μαρμελάδα ή άλλα φρέσκα προϊόντα, προκειμένου να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερο χρόνο αποθήκευσης, χρήσιμο είναι να ακολουθήσουμε επί πλέον και την διαδικασία της κονσερβοποίησης.

 0