ΣμέουραΦρούτα του δάσους

μέουρο ή Νάουρο
{αγγ raspberry, γαλ. framboise (φραμπουάζ)}

Τα σµέουρα (Rubus idaeus L.) ανήκουν στο γένος Rubus, υπογένος Idaeobatus και την οικογένεια Rosaceae.

Σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, τα σμέουρα ήταν λευκά μέχρι που κάποτε ή νύμφη Ίδα αποφάσισε να κατευνάσει την οργή του Δία προσφέροντας του άγρια σμέουρα. Καθώς τα μάζευε τσιμπήθηκε από τον αγκαθωτό θάμνο. Ευθύς, το αίμα της νύμφης πετάχτηκε στον θάμνο, λέκιασε τον ωραίο καρπό του και από τότε όλα τα Σμέουρα απέκτησαν το λαμπερό αιμάτινο κόκκινο χρώμα τους.
Σημ.: τα περισσότερα είδη σμέουρων είναι κόκκινα αλλά υπάρχουν μαύρες και λευκές ποικιλίες.

Τα σμέουρα, καρπός της σμεουριάς, είναι ένας πολύ νόστιμος, με γλυκιά, ελαφρά ξινή, φρουτώδη, αρωματική γεύση, και πολύτιμος διατροφικά καρπός.
Δυστυχώς, αν και αυτοφυές στην χώρα μας, παραμένει αμετάφραστο, καθώς συνήθως το μεταφράζουν ως βατόμουρο, ή το μεταφέρουν απλά με το γαλλικό του όνομα, "φραμπουάζ", ή ακόμη αναφέρονται και ως "κόκκινα βατόμουρα" - όρος μάλλον αυθαίρετος.
Αυτή την παρανόηση βοήθα το γεγονός ότι τα σμέουρα με τα βατόμουρα εμφανισιακά είναι παρόμοια, εκτός από μια λεπτομέρεια: το σμέουρο είναι κοίλο από μέσα όταν αποκολληθεί από το φυτό.
Το σμέουρο είναι ένα εδώδιμο φρούτο, πολλών υποειδών του γένους Rubus.

Διατροφικά στοιχεία
Το σμέουρο περιέχει υψηλές ποσότητες σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, πολυφαινόλη και γαλλικό οξύ, φιλικό οξύ και σίδηρο, ενώ έχει και μεγάλη αντιοξειδωτική δράση.

φωτογραφία: Fir0002/Flagstaffotos, άδεια χρήσης

συνταγές:
Cheesecake με σμέουρα

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 5 (7 ψήφοι)
 0