Σόρτμπρεντ (Shortbread)


σίγμα

όρτμπρεντ (Shortbread) είναι ένα είδος μπισκότου που παραδοσιακά γίνεται με 1 μέρος ζάχαρη, 2 μέρη βούτυρο, και 3 μέρη αλεύρι.
Ονομάζονται shortbread λόγω της τριφτής τους υφής (από μια παλιότερη σημασία της λέξης)
Η χρήση αλευριού από σιτάρι είναι συνήθης σήμερα και κάποια υλικά όπως ριζάλευρο και κορν φλάουερ προστίθενται για να αλλάξει η υφή.

Τα σόρτμπρεντ μπισκότα δεν είναι ίδια με το shortcake, στο οποίο χρησιμοποιείται φυτικό λίπος αντί βουτύρου κι έχει κάποιο φουσκωτικό παράγοντα όπως ανθρακική σόδα.
Παραδοσιακά έχουν τα εξής σχήματα: ένας μεγάλος κύκλος που κόβεται σε κομμάτια με το που θα βγει από τον φούρνο (petticoat tails: ουρές μεσοφοριού. Ονομάστηκαν έτσι από κάποια γαλλικά μπισκότα που ονομάζονται petits cotés (μικρές διαστάσεις) και συνοδεύουν το κρασί), μικρά στρογγυλά μπισκότα ή επιμήκη παραλληλόγραμμα.
Η ζύμη διατηρεί το σχήμα της όταν ψήνεται και τα μπισκότα συχνά έχουν μοτίβα είτε με το πιρούνι είτε με eιδικό καλούπι για μπισκότα.
Είναι συνδεδεμένα με την Σκωτία, αλλά είναι δημοφιλή και σε άλλα μέρη της Αγγλίας, καθώς και σε άλλες χώρες όπως Γερμανία, Σουηδία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία κ.ά..
Μια μετέπειτα παραλλαγή ονομάζεται 'drömmar', που σημαίνει 'όνειρα'. Η σκοτσέζικη συνταγή είναι η πιο γνωστή.
Ο σκωτσέζος σεφ John Quigley τα περιέγραψε ως τα κοσμήματα του στέμματος της σκοτσέζικης μαγειρικής.

φωτογραφία: Dave souza, άδεια χρήσης

220 γρ. παγωμένο ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια
25 γρ. κορν φλάουερ
½ κ.τ.σ. αλάτι
260 γρ. αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη

Ανακατεύουμε λίγο στο μίξερ το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να γίνουν ένα

Βγάζετε το μίγμα από τον κάδο και το μαζεύετε σε ζύμη με τα χέρια σας. Ίσως χρειαστεί να βρέξετε λίγο τα χέρια ή να προσθέσετε λιγουλάκι αλεύρι για να γίνει μια ζύμη που δεν θρυψαλιάζεται εύκολα ούτε κολλά στην επιφάνεια εργασίας.

Την ανοίγετε σε δίσκο πάχους 10 –12 χλ. και κόβετε μπισκότα στο σχήμα που επιθυμείτε ή μπορείτε να κάνετε σχήματα με κορνέ.

Ψήνετε στους 160°C (σε προθερμασμένο φούρνο) για 25-30'(πάνω σε λαδόκολλα).

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 4.5 (10 ψήφοι)
 0