Φανουρόπιταη παραδοσιακή

Έ

θιμό για το οποίο δεν ξέρουμε πολλά για την πρελευσή του.
Η ιστορική ύπαρξή του Άγιου Φανούριου αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και βρέθηκε εικόνα του, στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Γρήγορα μάλιστα η φήμη τους ως αγίου του απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Γιορτάζεται στις 27 Αυγούστου.

Λέγετε ότι: η Μητέρα του αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή.
Ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρείς γυναίκες μαζί της. Αυτή η άπονη της έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω. Ο άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι αυτόν αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του. Εισακούστηκε στον θεό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ' τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Η παρετυμολογική παρήχησητου ονόματός του με το φαίνω: φανερώνω τον έκανε δημοφιλή στη λαϊκή παράδοση για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων ή και την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών. Η πίτα γίνεται με 7 ή 9 ή 11 υλικά, νηστίσιμα και αφού διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια μοιράζεται στους πιστούς.

Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό πολύ καλά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ . Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, το προσθέτουμε στα υγρά. Ζυμώνουμε στο χέρι. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ξαναζυμώνουμε το μείγμα.
Το αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 180οC, στον αέρα, για 45΄ ή μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

50 ml ελαιόλαδο
1 κ. τ. γ. κανέλα
1 κ. τ. γ.γαρίφαλο
1 κ. τ. γ. μοσχοκάρυδο
70 γρ. ζάχαρη
40 γρ. μέλι
750 ml χυμό πορτοκάλι
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
800 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

70 γρ. κορινθιακή σταφίδα
50 γρ καρυδόψιχα
1 κ.σ. μπέικιν
το πασπάλισμα σουσάμι ή λίγο μέλι

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 4.3 (4 ψήφοι)
 0