Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ' ένα ράσο τυλιγμένοι! Τι είναι;Το ρόδι!

Μαζί με το φθινόπωρο έρχονται και τα ρόδια - μοσχομυριστά, ζουμερά με υπέροχο κόκκινο-ροζ χρώμα. Η υπόξινη γεμάτη γεύση του, τονωτική και αφροδισιακή.

Η ομορφιά του, αλλά κι η θρεπτική του αξία και η αντισηπτική του δράση τού έχουν δώσει εξέχουσα θέση στην εθνική μυθολογία αλλά και στην λαϊκή μυθολογία Ασίας και Ευρώπης. Ρόδι έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη, ρόδι πρέπει να φάει η στείρα βασίλισσα για να τεκνοποιήσει, ρόδι σπάμε την πρωτοχρονιά.
Συμβολίζει για τους περισσότερους λαούς την καλοτυχία, την ευημερία, την αφθονία, την γονιμότητα.

Οι κατακόκκινοι και χυμώδεις σπόροι του είναι στυπτικοί, αφροδισιακοί, δροσιστικοί και ανακουφίζουν από τον πυρετό. Τονώνουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, καθαρίζουν το αίμα, τα νεφρά και την κύστη. Το αφέψημα από τα άνθη της ροδιάς, υπό μορφή γαργάρας, θεραπεύει την ουλίτιδα και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, ενώ το αφέψημα από τη φλούδα του καρπού καταπολεμά τις αμοιβάδες.
Ο δε χυμός του ροδιού, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, εξαφανίζει τις κηλίδες από το δέρμα και σβήνει τις ρυτίδες, ενώ επίσης το ρόδι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Τα στύβουμε σε χυμό, τα βάζουμε σε σαλάτες και πολυσπόρια, φτιάχνουμε ξύδι, λικέρ και σιρόπι.

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 3.5 (4 ψήφοι)
 0