17η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας


κάπα

άθε χρόνο η Γιορτή ταξιδεύει σε διαφορετική πόλη ρίχνοντας σπόρους ζωής, ελπίζοντας κάθε φορά ότι αυτοί θα βρουν γόνιμο έδαφος να μεγαλώσουν, να δώσουν καρπούς και άλλους σπόρους. Φέτος, για 17η χρονιά, η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας δίνει το παρόν στην Αθήνα..

30 Σεπτεμβρίου - 3 Οκτωβρίου 2010.
Πάρκο Τρίτση - Αθήνα.

Στη Γιορτή συμμετέχουν αγρότες που χρόνια τώρα επιλέγουν μία γεωργία χωρίς δηλητήρια, μία γεωργία που στηρίζεται και εμπνέει την αυτάρκεια και τη συνεργασία. Που επιλέγουν, επιδιώκουν, και προάγουν την ειλικρινή και προπαντός άμεση σχέση με τον καταναλωτή των προϊόντων τους. Που επιλέγουν, επιδιώκουν και προάγουν ένα μοντέλο παραγωγής, το οποίο δε βασίζεται μόνο στο χρηματικό κέρδος αλλά και στην ποιότητα ζωής τόσο του ανθρώπου, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει. Στη Γιορτή επίσης συμμετέχουν χειροτέχνες και μεταποιητές που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας.

Με τη διοργάνωση της φετινής Γιορτής στην Αθήνα θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι ουτοπικά, ούτε αποκυήματα της φαντασίας κάποιων θεωρητικών ή ρομαντικών. Η μακροβιότητα του θεσμού μαζί με τα αποτελέσματα των επιλογών και των πρακτικών των συμμετεχόντων στη Γιορτή αυτή επιβεβαιώνουν και το εφικτό και το βιώσιμο του οικολογικού τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια, αυτά τα πράγματα γίνονται, λειτουργούν! Οικογένειες και αγροκτήματα ολόκληρα επιβιώνουν με αξιοπρέπεια τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες ζώντας με σεβασμό στο περιβάλλον, με ελαχιστοποιημένο το οικολογικό τους αποτύπωμα, με ήπιες μορφές ενέργειας, με καλλιέργειες που σέβονται το περιβάλλον (βιολογική καλλιέργεια, φυσική καλλιέργεια, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία – είναι κάποιες από τις βιώσιμες και αειφόρες πρακτικές που εκπροσωπούνται στη φετινή Γιορτή)

Tο ζητούμενο αυτής της Γιορτής είναι η προώθηση όχι απλά του οικολογικού τρόπου καλλιέργειας και παραγωγής αλλά η προώθηση της Οικολογικής ζωής στην κοινωνία γενικότερα. Αποζητά να προσφέρει στην ενδυνάμωση και στήριξη των ιδεών της συνεργασίας και αλληλεγγύης, της άμεσης σχέσης παραγωγού-καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της καθαρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης-κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούνε και λαβείν από το σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.
Διοργάνωση:
Δίκτυο Οικοκοινότητα, Σπόρος

πηγή: www.sporos.org

Δεν υπάρχουν ψήφοι
 0