Glossary beginning with Σ

Σαβαγιάραναζήτηση του όρου

ή σαβουαγιάρ {αγγλ. Ladyfinger (biscuit), ιταλ. Savoiardi, γαλ. biscuits à la cuillère or boudoirs}
μπισκότα με μαρέγκα, πολύ αφράτα, που χρησιμοποιούνται σαν βάση σε πολλά επιδόρπια, το ονομα τους σημαίνει "από το Σαβόι"

ΣαλέπιΣαλέπιαναζήτηση του όρου

(λατ.) Orchis Morio-Orchis mascula, σερνικοβότανο
Σκόνη από αποξηραμένη ρίζα ορχιδέας.
Στην ελληνική μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου.
Στην διάρκεια των εορτών προς τιμή του Βάκχου, επιχείρησε να βιάσει μια ιέρεια. Για την ιεροσυλία αυτή, μεταμορφώθηκε σε ορχιδέα.
Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος από τους αρχαίους συγγραφείς που αναφέρθηκε στις ορχιδέες. Ήταν αυτός που τους έδωσε την ονομασία Όρχις επιστημονικά, ορμώμενος από τον μύθο του Όρχι και αντανακλώντας την ομοιότητα της διπλοκόνδυλης ρίζας τους με τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μπορούσαν να ελέγξουν το φύλο των αγέννητων παιδιών τους τρώγοντας κονδύλους ορχιδέας.
Αν ο πατέρας έτρωγε μεγάλους νεαρούς κονδύλους το παιδί θα ήταν αρσενικό, αν η μητέρα έτρωγε μικρούς κονδύλους το παιδί θα γεννιόταν θηλυκό.

Σαμπαγιόν (Sabayon)αναζήτηση του όρου

Γαλλική εκδοχή της ιταλικής σάλτσας (jabaglione) ζαμπαγιόνε από κρόκους, ζάχαρη, σέρυ και νερό. Καμιά φορά στη σάλτσα προστίθεται σαντιγύ. Σερβίρεται μαζί με γλυκά με φρούτα.

Σαρλότ (Charlotte)αναζήτηση του όρου

Με το όνομα αυτό αποκαλούνται δύο γλυκά που φτιάχνονται μέσα σε ειδική στρογγυλή και βαθιά φόρμα. Το ένα τρώγεται ζεστό και αποτελείται από στρώσεις σαβουαγιάρ, βούτυρο και μήλα κομπόστα. Το άλλο και περισσότερο γνωστό, η σαρλότ ρύς, τρώγεται κρύο και αποτελείται από ζελέ φρούτου, σαβουαγιάρ και μια πλούσια κρέμα.

Σέρυ (Shery)αναζήτηση του όρου

Έτσι ονομάζονται μια κατηγορία ισπανικών κρασιών αναμεμειγμένων με μπράντυ που έχουν διαβαθμίσεις από το ξηρό-μέτριο έως γλυκό σέρυ. Χρησιμοποιείται σαν απεριτίφ, αλλά έχει και πολλές χρήσεις στην μαγειρική-ζαχαροπλαστική.

Σμέουρααναζήτηση του όρου

Σμέουρο ή Νάουρο {λατ. red raspberry, γαλ. framboise (φραμπουάζ)}
Τα σμέουρα, καρπός της σμεουριάς, είναι ένας πολύ νόστιμος, με γλυκιά, ελαφρά ξινή, φρουτώδη, αρωματική γεύση και πολύτιμος διατροφικά καρπός. Δυστυχώς, αν και αυτοφυές στην χώρα μας, παραμένει αμετάφραστο, καθώς συνήθως το μεταφράζουν ως βατόμουρο ή το μεταφέρουν απλά με το γαλλικό του όνομα, "φραμπουάζ", ή ακόμη αναφέρονται και ως "κόκκινα βατόμουρα" - όρος μάλλον αυθαίρετος. Αυτή την παρανόηση βοήθα το γεγονός ότι τα σμέουρα με τα βατόμουρα εμφανισιακά είναι παρόμοια εκτός από μια λεπτομέρεια: το σμέουρο είναι κοίλο από μέσα όταν αποκολληθεί από το φυτό. Το σμέουρο είναι ένα εδώδιμο φρούτο, πολλών υποειδών του γένους Rubus. Περισσότερες πληροφορίες.">σμέουρα, καρπός της σμεουριάς, είναι ένας πολύ νόστιμος, με γλυκιά, ελαφρά ξινή, φρουτώδη, αρωματική γεύση και πολύτιμος διατροφικά καρπός.
Δυστυχώς, αν και αυτοφυές στην χώρα μας, παραμένει αμετάφραστο, καθώς συνήθως το μεταφράζουν ως βατόμουρο ή το μεταφέρουν απλά με το γαλλικό του όνομα, "φραμπουάζ", ή ακόμη αναφέρονται και ως "κόκκινα βατόμουρα" - όρος μάλλον αυθαίρετος.
Αυτή την παρανόηση βοήθα το γεγονός ότι τα σμέουρα, καρπός της σμεουριάς, είναι ένας πολύ νόστιμος, με γλυκιά, ελαφρά ξινή, φρουτώδη, αρωματική γεύση και πολύτιμος διατροφικά καρπός. Δυστυχώς, αν και αυτοφυές στην χώρα μας, παραμένει αμετάφραστο, καθώς συνήθως το μεταφράζουν ως βατόμουρο ή το μεταφέρουν απλά με το γαλλικό του όνομα, "φραμπουάζ", ή ακόμη αναφέρονται και ως "κόκκινα βατόμουρα" - όρος μάλλον αυθαίρετος. Αυτή την παρανόηση βοήθα το γεγονός ότι τα σμέουρα με τα βατόμουρα εμφανισιακά είναι παρόμοια εκτός από μια λεπτομέρεια: το σμέουρο είναι κοίλο από μέσα όταν αποκολληθεί από το φυτό. Το σμέουρο είναι ένα εδώδιμο φρούτο, πολλών υποειδών του γένους Rubus. Περισσότερες πληροφορίες.">σμέουρα με τα βατόμουρα εμφανισιακά είναι παρόμοια εκτός από μια λεπτομέρεια: το σμέουρο είναι κοίλο από μέσα όταν αποκολληθεί από το φυτό.
Το σμέουρο είναι ένα εδώδιμο φρούτο, πολλών υποειδών του γένους Rubus.
Περισσότερες πληροφορίες.

Σομελιέ (Sommelier)αναζήτηση του όρου

Γαλλικός όρος για τον ειδικό σε θέματα κρασιού.

Σορμπέ (Sorbet)αναζήτηση του όρου

Παγωμένο επιδόρπιο από χυμό φρούτου, νερό, ζάχαρη και μαρέγκα. Σερβίρεται ή στο τέλος ενός γεύματος σαν γλυκό ή στη μέση ενός επίσημου γεύματος για να ξεκουράσει και να προετοιμάσει τον ουρανίσκο για τα πιάτα που θα ακολουθήσουν.

Σόρτμπρεντ (Shortbread)αναζήτηση του όρου

Όνομα που αναφέρεται σε ζύμη και σε μπισκότα από τη Σκωτία. Η ζύμη είναι πλούσια, με έντονη γεύση βουτύρου και όταν ψηθεί και κρυώσει, γίνεται τραγανιστή. Κόβεται σε τρίγωνα ή σε μακρόστενα κομμάτια, πασπαλίζεται με ζάχαρη και έχει σαν χαρακτηριστικό τρυπούλες στην επιφάνεια που γίνονται με πιρούνι πριν ψηθεί.

Σουμάδα αναζήτηση του όρου

λευκό αναψυκτικό ποτό, που προέρχεται από γαλάκτωμα αμυγδάλου, θιάσιου ή θίασου, ή κοινώς αμυγδαλόπομα.

Για την παρασκευή της σουμάδας τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα αφού αλεσθούν ή κοπανισθούν αφήνονται για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα σε νερό το οποίο απορροφά το χυμό τους. Μετά τον αποστραγγισμό τους, το νερό βράζεται με προσθήκη ζάχαρης μέχρι να "δέσει" το σιρόπι. Στη συνέχεια το σιρόπι αυτό διαλύεται σε νερό όπως η βυσινάδα και προσφέρεται κρύο ως αναψυκτικό.

Στην Ελλάδα η σουμάδα θεωρείται λόγω χρώματος ως γαμήλιο ποτό και για τούτο προσφέρεται κυρίως σε γάμους, εξ ου και η ευχή: "και στις σουμάδες σου!" που είναι ανάλογη με την ευχή "και στα δικά σου!".

Σχίνοςαναζήτηση του όρου

Ο σχίνος είναι γένος αειθαλών θάμνων με πολύ μεγάλη εξάπλωση στον Μεσογειακό χώρο. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Πιστακιά. Περιλαμβάνει το μαστιχόδενδρο Πιστακία η λεντίσκος (Pistacia lentiscus) τη φιστικιά (Pistacia vera) και την τριμιθιά (Pistacia terebinthus). Αναπτύσσονται σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Συχνά το σχίνο αποκτά και δενδρώδη μορφή και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5 μέτρα. Οι καρποί του είναι μικροί, σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα. Η περίοδος ανθοφορίας του σχίνου είναι από Μάρτιο έως και Ιούνιο.

Μία ποικιλία του σχίνου, η Πιστακία η λεντίσκος η Χία (Pistacia lentiscus var. Chia), που είναι ενδημικό φυτό της Χίου είναι το δέντρο που παράγει την χιώτικη μαστίχα και αναφέρεται συχνά και ως μαστιχόδενδρο.

Οι τρυφεροί βλαστοί της τρεμιθιά διατηρούνται, σύμφωνα με το Γαληνό, μέσα σε ξίδι ή αλατόνερο όπως και οι βλαστοί της κάπαρης. Στο Πήλιο οι βλαστοί αυτοί λέγονται Τερέβινθος ">τσιτσίραβλα (και το δέντρο Τσιτσιρεβιά).

σαντιγίαναζήτηση του όρου

κρύα κρέμα που παρασκευάζεται από κρέμα γάλακτος χτυπημένη. Μπορεί να έχει προσθήκη ζάχαρης και κάποιων αρωματικών